ENGLISH  

Mastita



In intreaga lume, mastita este inca una dintre cele mai importante boli din sectorul laptelui.

Deoarece este o boala cauzata de factori multiplii (multiplii patogeni), mastita este dificil de controlat.

Mastita nu afecteaza doar sanatatea animalelor producatoare de lapte, cu consecinta directa asupra profitabilitatii fermei, ci afecteaza si bunastarea animalelor.

De cele mai multe ori, mastita influenteaza negativ calitatea laptelui, avand consecinte asupra industriei producatoare de lapte. Deci, mastita afecteaza o parte larga a lantului de productie.


Testul mastita California (CMT)

mastitaTestul mastitei California (CMT) este un test rapid, precis, pentru a determina numarul de celule somatice (SCC) la o anumita vaca. Testul a fost conceput pentru determinarea prezentei mastitei subclinice. O vaca cu mastita subclinica nu da un lapte care sa para anormal si nici nu prezinta semne clinice cum ar fi un uger dureros sau inflamat. Testul poate fi facut si pe laptele muls �n galeata sau laptele din tanc, pentru determinarea numarului de celule somatice (SCC) al �ntregii cirezi.

Cum se realizeaza testul: (Vezi figurile 1-5.) O proba mica de lapte (aproximativ � lingurita) este prelevata de la fiecare sf�rc �ntr-o paleta de plastic care are 4 cupe putin ad�nci marcate A, B, C, si D. Se adauga o cantitate egala de reactiv �n lapte. Paleta se roteste pentru a se amesteca continutul. �n aproximativ 10 secunde cititi rezultatul �n timp ce continuati sa amestecati paleta. Deoarece reactia dispare �n 20 de secunde, rezultatele testului trebuie observate foarte repede.
mastita

mastita

mastita

Cum sa interpretati rezultatele: Reactivul CMT interactioneaza cu celulele albe si amestecul se �ngroasa sau devine ca un gel �n proportie egala cu infectia prezenta �n lapte. Pentru a deveni precis si corespunzator, realizati acest test pe vacile la care se cunoaste numarul de celule somatice.


Rezultat CMT Media Celule Somatice
(celule per mililitru)
Descrierea reactiei
N (negativ) 100.000 Nu se îngroasa, omogen.
T (urma) 300.000 Se îngroasa usor. Reactia dispare în 10 minute.
1 900.000 Se ingroasa vizibil, nu se formeaza gel.
2 2.700.000 Se îngroasa imediat, începe sa se transforme în gel, se depune la baza cupelor.
3 8.100.000 Se formeaza gel, suprafata se coaguleaza.

 



Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro